Brojač posjeta
21519
Anketa
Koliko su glupe ove ankete?

Blog
srijeda, prosinac 26, 2007

Činjenica je da su sve velike stvari nastale usred neke vrste ekstaze. Stanje transa u kojem nam je povećan kapacitet za hvatanje iznimnih misli, u kojem se iznimno koncentriramo na pojedinu stvar pritom je doživljavajući vrlo emotivno.

 Što je potrebno za doživljaj ekstaze sasvim je nebitno. Da li je to spoznaja višeg , vježba joge, platonska ljubav, blistavi trenuci prijateljstva ili pak droga zbilja je nebitno. Barem za povijest. Bitne su stvari koje ostaju iza tog stanja. Droga je, priznajmo si, uvijek bila tu u nekom obliku i korištena je za dovođenje u stanje ekstaze. Čak su se i stari indijanski vračevi bubali s gljivama. Isto tako ćemo si priznati da kad bi mogli otići kroz vrijeme i skupiti svu drogu od svih umjetnika da bi danas živjeli u dosadnijem svijetu. Droga je čovjekov izbor zbog životnih situacija u kojima se nalaze i u to neću ulaziti, već ću samo primjetiti da je i ona tu s nekim razlogom. Spominjao sam maločas platonsku ljubav. Svi o njoj pričaju. Čak i Platon a svi znamo da su Grci bili ultraracionalni a pritom poneki i gay. Dakle , riječ je o iznimnom stanju svijesti koje u pojedinim trenucima možemo nazvati ekstazama. Kada se kombinira sa drogom , koja je katalizator trenutnih osjećaja možemo s jedne strane dobiti savršen osjećaj ljubavi ili s druge strane odvratan osjećaj mržnje.

 

Eric Clapton jednoga je dana godine 1971 pod utjecajem velike ljubavi prema ženi Georga Harrisona i povećom dozom kokaina pročitao priču o Layli (The Story of Layla) perzijskog autora Nezamija. Kako je bio u stanju ekstaze prilično emotivno je doživio priču o curi ,koju otac oženi za nekoga koga on hoće, pritom bacivši njenu pravu ljubav u ludilo. Priča je jednostavno pogodila žicu. Nastala je Layla. Jedna od najboljih ljubavnih a pritom i jedna od najboljih rock pjesama današnjice.

 

30 godina nakon toga Clapton je skupio ljude u jednu garažu zvanu Royal Albert Hall , poneso svoju daščaru ,putem sreo i pozvao Knopflera koji je upravo išao kupiti nove žice za svog Les Paula i odlučio im pokazati da Layla ne mora biti ona brza kokaizirana verzija jer je ovako i onako stvar stoljeća. Sva sreća netko je ponio novu Nokiu s ok kamerom pa je izašlo na Youtubeu. Uživajte:


(autor se za svaki slučaj u ovom tekstu distancira od droga i od znanja motanja pljuge)

urbantempo @ 06:07 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.